Telefons: +371 29128400
E-pasts: info@introskip.com

Mājas lapas kā pārdošanas instrumenta attīstīšana

2017-07-10 07:52:38
Mājas lapas kā pārdošanas instrumenta attīstīšana

Šis ir otrais raksts sērijā par uzņēmējdarbības attīstīšanu internetā. Pirmajā rakstā apskatījām faktorus, kas traucē pareizi veidot biznesu, bet šoreiz izpētīsim strukturālo shēmu, kas mājas lapai dod iespēju kļūt par pārdošanas instrumentu.

Procesi analizēti no perspektīvas kā kļūt par līderi un dominēt informācijas laukā. Daudz lieli uzņēmumi ar miljonos mērāmu apgrozījumu aizvien  rāda ļoti vāju sniegumu interneta vidē, kas jums dod iespēju iekarot brīvu nišu un nodrošināt garantētu, lielu papildus peļņu daudzus gadus uz priekšu.

Tātad biznesa panākumus internetā nosaka spēja iegūt mērķauditorijas plūsmu uz mājas lapu un tās konversiju par klientiem – veicot pirkumu (internetveikals) vai izrādot interesi iegādāties preces/pakalpojumus nosūtot e-pastu, veicot zvanu vai sazinoties izmantojot kontaktformu.

Ja jums nav plūsmas, tad jums nav biznesa internetā. Iespējams jūsu sapratne par plūsmas iegūšanas aprobežojas ar

a. Interneta reklāmas baneri

Liels, mirgojošs baneris kādā no apmeklētākajiem Latvijas portāliem, piem., inbox.lv vai delfi.lv.Ne tikai tas ir ļoti dārgi, bet iegūtā plūsma būs īslaicīga (uz reklāmas laiku) un tās kvalitāte – vāja. Lielākā daļa apmeklētāju būs impulsīvi izlēmuši apskatīties piedāvājumu un tikpat impulsīvi viņi arī pametīs jūsu mājas lapu.

b. Profilu biznesa katalogos

Biznesa profils, piem., zl.lv vai 1188.lv. Cīņa par informācijas izvietošanu top 3 vietās maksā tūkstošus. Gada atskaitē redzams, ka  par uzņēmumu it kā sniegta informācija tūkstošiem reižu. Tikai viena nianse – tie, kas māk nolasīt Google Analytics datus, skaidri redz, ka esat saņēmuši niecīgu plūsmu, bet tiem, kam uzstādīta e-komercijas ieguvumu izsekošana – labi, ja pāris konversijas.

Medaļai ir arī otra puse. Plūsma pati par sevi nenodrošina biznesa rezultātus. To nodrošina konversija. Konversija ir tehnisko iespēju (informācijas pasniegšana) un zīmola spēka sinerģija. Uzņēmuma darbība internetā ir tikai jūsu offline darbības projekcija jeb spogulis. Nevar cerēt uz fantastiskiem pārdošanas rezultātiem internetā bez atbilstoša offline seguma – preces/pakalpojuma kvalitātes, patīkamas apkalpošanas vides, izcila apkalpošanas servisa utt..

Tomēr pareizi strādājot internets ir medijs ar visaugstāko segmentācijas iespēju, respektīvi, darbs notiek pamatā tikai ar mērķauditoriju. Tas ļauj sasniegt labākos ROI rādītājus starp medijiem.

Apskatīsim iespējamos mērķauditorijas plūsmas jeb ienākumu avotus:

1. Mērķauditorijas maksas plūsma

Meklējumu maksas reklāma dod iespēju nekavējoties saņemt mērķauditorijas plūsmu. Informācijas meklētāju reklāmas platformas nodrošina reklāmu precīzu rādīšanu atbilstoši apmeklētāja meklējumam. Izmantojot apmeklētāja sīkdatnes (cookies) un Google partneru tīklu ir iespēja turpināt piedāvāt reklāmas.

Google Adwords ir pasaulē populārākā interneta maksas reklāmas platforma. Galvenie izmaksu kritēriji ir izveidotās reklāmas, piezemēšanās lapas atbilstība meklējumam un CTR (click-through-rate) rādītāji (meklējumu skaits vsklišķu skaits).  Jāatzīmē, ka plūsmas atbilstību nosaka Google algoritms, līdz ar to tajā ir drazas, kas ir konstanti jāizņem (neatbilstošie jeb negatīvie atslēgvārdi).

Paplašinoties biznesam starptautiski svarīgi sākt apgūt maksas plūsmu no Yandex (krievvalodīgo zona), Bing (ASV u.c.) , Baidu (Ķīna) utt..

Maksas plūsmu nav iespējams skatīt atrauti no mājas lapas optimizācijas (p.4.) - tas nebūtu rentabli.Mūsu e-komercijas plūsmas izsekošanas statistika rāda, ka tiešā ieguldījumu atdeve ir vāja, tādēļ man ir jāapbēdina vesela rinda šī atsevišķā pakalpojuma pircēju. Šajā kategorijā ierindojas, piem., Infomedia klienti, kuras mājas lapā atrodamais SEO un Adwords salīdzinājums par labu Adwords ir maldinošs pārdošanas triks.

Lai gan Google reklāmas atgādina meklējumu rezultātus, cilvēki aizvien labāk tās identificē. Salīdzinot ar SEO, tiešie konversijas rezultāti būs vājāki. Kā lasījāt iepriekš, tad maksas plūsma ir tikai viens no 10 galvenajiem kanāliem, kas iespaido cilvēka galīgā lēmuma par pirkumu pieņemšanu.

Tomēr… reklāmas mērķis ir nodrošināt milzīgu ekspozīciju skaitu, lai veicinātu zīmola atpazīstamību.Tas veicinās SEO konversijas rādītājus, ja vien jūs esat viegli atrodami informācijas laukā (piem. Google pirmā lapa).

2. Referālā plūsma

Tās ir saites citos webresursos uz uzņēmuma mājas lapu. Tās ir tekstuālas saites vai saites zem bildēm (baneri, logo utt.). Tās dalās saitēs, kas der un neder Google reitingu veicināšanai, bet visas nodrošinās apmeklētāju papildus plūsmu. Tās rodas dabiski (cilvēki atsaucas uz kvalitatīvi radītu saturu) vai mākslīgi (SEO (p.4.) - par naudu radīti baneri, raksti, komentāri, profili biznesa katalogos kā mērķtiecīgi izvietota reklāma utt..

3. Satura radīšana

Kvalitatīvs saturs ir lielisks plūsmas avots. Tā pievienotā vērtība konversijā izpaudīsies ilgtermiņā, iegūstot noteikta apjoma apmeklētāja uzticības kredītu.

Varam izdalīt 2 satura virzienus plūsmas iegūšanai:

  1. Jaunumu, bloga sadaļas uzturēšana, kurā tiek radītas uzņēmuma, nozares ziņas un uzturēts nozares līdera viedoklis. Jāizvirza noteiktas personas (1-2), kurām tiek iegūts Google identificēta autora statuss visam radītajam saturam ar lielāko pievienoto vērtību - Google meklējuma rezultātā blakus saitei rādīsies bilde un Google+ sekotāju daudzums. Tas palielina satura atpazīstamību un apskati (CTR).

    Šādu saturu tehniski ir jāapstrādā, mākslīgi jāveido saites, jānovirza plūsma no sociālajiem profiliem (saņemot sociālus atzinības signālus (likes, shares u.tml.)), lai kopīga darba rezultātā saņemtu maksimāli augstas satura pozīcijas Google, kas savukārt dos papildus mērķauditorijas dabisko plūsmu (SEO)

  2. Informācijas lauks kļūst sociāls. Tas ietver pasaulē lielākos sociālos tīklus. Sociālo tīklu profili ļauj viegli sasniegt vēl plašāku cilvēku skaitu. Katrs uzņēmējs cer uz savu gatavoto ziņu vīrusa efektu – mežonīgi ātru izplatību neierobežota skaita lietotāju starpā. Latvijā standarta gadījumos tiek veidoti Twitter, Draugiem, Facebook, Google+ un Youtube profili.

    Sociālos profilos īsu ziņu formā (teksts vai teksts + sagatavotas, atbilstošas bildes) ar norādi uz paplašinātu avotu (mājas lapā) jāinformē sekotājus par nozares lokālām un pasaules ziņām, uzņēmuma jaunumiem. Tas ļauj uzrunāt mērķauditoriju, jo tikai tai interesēs informācijas paplašināts izklāsts (un daļa no tās jau ir jūsu profila sekotāji).

    Nozīmīgas attīstībai ir arī sociālo tīklu reklāmas - satura ekspozīcijas un profila sekošanas veicināšana Draugiem.lv, Facebook, Twitter u.c.. Neskatoties uz segmentācijas iespējām, atbilstība mērķauditorijai ir mazāka nekā tiešā informācijas lauka meklējumiem, tādēļ šīs reklāmas ierindoju šeit.

4. SEO

SEO mērķis ir referālās, satura un dabiskās (Google u.c. informācijas meklētāju) mērķauditorijas plūsmas veicināšana, konversijas palielināšana (attālinātas uzticamības radīšana) un mājas lapas apmeklētāja uzturēšanās laika palielināšana kā viena no Google kvalitātes vērtēšanas rādītājiem satura pozīciju noteikšanā.

SEO plānošana un darbība notiek atbilstoši datu statistiskas vidējiem rādītājiem, kas ļauj samērā precīzi noteikt lielākā vairuma cilvēku informācijas meklēšanas un lietošanas īpatnības. Tas ļauj izvairīties no klienta, speciālistu subjektīvā viedokļa apspriešanas, kam parasti tiek tērēts daudz enerģijas. Tas iekļauj arī jebkāda grafiskā dizaina uztveri.

Tehnisko darbību kopums paredz:

  1. mājas lapas optimizēšanu – tekstuālu, grafisku pastāvīgu (ikdienas) uzlabošanu (tekstu un grafisko elementu izmaiņas, lai sasniegtu labu informācijas uztveri un (lapas) lietojamību) atbilstoši jaunākajiem pētījumiem un metadatu pareiza sagatavošana atbilstoši Google informācijas nolasīšanas standartiem.

    Saistībā ar šiem darbiem nepieciešama grafiskā dizainera un programmētāja iesaiste. Mūsu uzņēmums šos darbus iekļauj SEO pakalpojumā ar vienotu ikmēneša maksu. Šo darbu rezultātā tiek nemitīgi arī uzlabots administratīvais panelis, kas ļauj ērti mainīt mājas lapas struktūru, uzraudzību, saņemot dažāda tipa monitoringa atskaites (piem. leadu (interese par pirkumu), pirkumu uzskaite, apmaksa, komentāru uzraudzība, aptauju atskaites utt.);

  2. mākslīgu saišu veidošanu ārpus mājas lapas (referālā plūsma – p.2.);
  3. kvalitatīva satura koordināciju – internetā meklētu tēmu identificēšana un atbilstoši šāda satura radīšana (p.3.).

5. E-pasta mārketings

Skaistas, precīzi mērķētas kampaņas var dot ļoti labu ROI. Šajā sakarā nepieciešams avots klientu e-pastu vākšanai, kuru izmantošanai ir dota tieša vai netieša atļauja – jebkāda veida kontaktformas.

Ar e-pasta mārketingu var darboties atrauti no pārējiem plūsmas veidiem, tomēr tam ir visi tie paši elementi - virsraksts, uzruna, grafiskie elementi, piezemēšanās lapas utt.. Lielākais reģionālais e-pasta mārketinga serviss Mailigen tik tikko uzsācis piedāvāt A/B testa iespējas svarīgākajiem elementiem.

Kā redzat, interneta mārketings pieprasa kompleksu pieeju. Tad, kad esat iepazinuši interneta biznesa struktūru, jūs varētu interesēt mana kolēģa Ignata raksts par ieguldījumu atdevi (ROI) interneta mārketingā.

Komentāri

Autorizējieties, lai komentētu

Uzdot jautājumu

Paldies par jautājumu!

Mēs drīz atbildēsim.

Pieprasīt konsultāciju

Paldies par jautājumu!

Mēs drīz atbildēsim.