Telefons: +371 29128400
E-pasts: info@introskip.com

Google+ sociālais tīkls biznesa vajadzībām

2017-06-29 12:39:18
Google+ sociālais tīkls biznesa vajadzībām

Sociālais tīkls Google+ pieder ASV IT un sakaru tehnoloģiju kompānijai Google, kas kopš dibināšanas 1997.gadā pasaulē ir kļuvusi par līderi un pasaules standartu informācijas meklēšanā internetā. Google interneta meklētājs konkurentu vidū dominē ar aptuveni 70% pasaules interneta lietotāju. Lai gan Google meklētājs ietver arī apmaksātus meklējuma rezultātus, Google+ sociālais tīkls, kā sola tā izstrādātāji, ir un paliks brīvs no maksas reklāmām. Par Google meklētāja lomu biznesa attīstībā tā kā būtu skaidrs, bet kādu pienesumu biznesam var sniegt Google+?

saite uz attēlu

Google+ 7 stiprās puses biznesam

1. Google Authorship jeb autorība

Aiz spēcīga biznesa stāv attiecīgās nozares eksperti. Cilvēki, izvēloties preces vai pakalpojumus, šos ekspertus vēlas identificēt, lai pēc iespējas pamatotāk izdarītu savu izvēli. Google Authorship šajā ziņā ievērojami atvieglo izvēli palielinot zīmola, līdz ar to, arī attiecīgas produkcijas vai pakalpojumu uzticamību, kas noved pie arvien lielākas atpazīstamības. Galvenie Google Authorship plusi:

1) palielina CTR (click through rate) jūsu saturam;
2) paaugstina jūsu satura un zīmola prestižu, kā arī to uzticamību;
3) uzlaboti Google meklējumu rezultāti pateicoties Google Author Rank jeb t.s. Google Autora Reitingam.

Google domu gājiens šajā sakarā ir skaidrs – pierādiet sevi, kā uzticamu autoru (zīmolu), piesaistiet interesentus ar savu saturu, ar ko ilgtermiņā dalīsies jūsu sekotāji, kā rezultātā jūsu saturs tiek rādīts augstāk meklējuma rezultātos pēc attiecīgiem atslēgvārdiem.

Piemērs par to, kā korekti uzstādīt savu profilu Google Authorship atbilstībai, meklējams šeit.

2. SEO faktors (Personalizētie rezultāti)

a) Google+ ir izstrādāts balstoties uz pilnīgi jaunu sociālo tīklu koncepciju, kas cieši mijiedarbojas ar meklētāju Google, kas ir īpaši labas ziņas no SEO skata punkta. Meklēšanas rezultātus, kurus sava uzņēmuma interesēs vēlaties sasniegt Google meklētājā, būs iespējas ievērojami uzlabot ar savas Google+ uzņēmuma lapas palīdzību piesaistot aktīvus sekotājus.

Pieņemsim, ka esmu Jūsu uzņēmuma, kas nodarbojas ar biroja mēbeļu tirdzniecību, Google+ lapas sekotājs. Es Google meklētājā, būdams autorizējies savā Google kontā, vēlos atrast informāciju, kas skar tieši jūsu piedāvāto produkcijas klāstu. Piemēram, vēlos atrast jaunu biroja krēslu un ievadu meklētājā atslēgvārdus „biroja krēsls”. Jūsu uzņēmuma piedāvātie biroja krēsli manā Google rezultātu sarakstā ierindosies augstāk nekā gadījumā, ja es jūsu lapai Google+ nesekotu. Turklāt, arī jūsu uzņēmuma Google+ lapa tiks atsevišķi ietverta rezultātu sarakstā. Šādi rezultāti Google+ ietvaros tiek saukti par „personalizētiem rezultātiem”.

Tas nozīmē, ka, ja spēsiet pareizi pārvaldīt un uzturēt sava uzņēmuma Google+ kontu pastāvīgi vairojot savu sekotāju skaitu un atbilstot savas mērķauditorijas interesēm, jūsu produkti vai pakalpojumi būs ievērojami vieglāk atrodami arī pašā meklētājā Google.

b) Pieminēšanas vērta ir arī saišu nozīme publicējot saturu šajā sociālajā tīklā. Jebkura saite, ko ietverat savā publikācijā, var uzlabot attiecīgā satura reitingu no SEO viedokļa. Atliek tikai publicēt kvalitatīvu saturu pievienojot saiti uz jūsu produktu, pakalpojumu vai kādu citu lapu, ar kuru jūsu mērķauditorija (un, cerams, arī citi interesenti) vēlētos dalīties.

Piebilde

Pie augstāk minētās informācijas jāpieskaita faktu, ka pēc būtības personificētus rezultātus Google nodrošina jau kopš 2009.gada ar tā saukto Google Meklējumu Vēsturi (Google Search History). Darbības princips ir vienkāršs. Ar sīkdatnes cookies palīdzību lietotāja datorā uz noteiktu laiku tiek saglabāta informācija par šī lietotāja veiktajām darbībām internetā, kas ilgtermiņā ļauj viņam saņemt sev piemērotākus meklējuma rezultātus.

3. Preces un pakalpojumus kļūst vieglāk pozicionēt

saite uz attēlu

Līdzīgi kā mums jau labi zināmais mikro-blogošanas gigants Twitter, arī Google+ ir izdarījis pareizos secinājumus par to, kādā veidā informācija, ar kuru dalās lietotāji, maksimāli efektīvi nonāk pie tiem, kurus šī informācija visvairāk interesē.

Šo jauninājumu nosaukumi ir „Kopienas” jeb Communities un „Loki” jeb Circles. Tagad uzņēmuma lapas administrators var izvēlēties sagrupēt savus sekotājus un publicēt saturu dažādām grupām, kas vienkāršos uzmanības pievēršanu no mērķauditorijas puses. Pilnīgs apraksts - šeit.

Piemēram: regulāri publicēt jaunumus ilglaicīgiem sekotājiem, iepazīstinošus un pamācošus materiālus nogādāt jauniem sekotājiem un apmācības par sava produkta vai pakalpojuma izmantošanu tiem, kuri kādu preci ir jau iegādājušies iepriekš.

Esošos klientus segmentēt iespējams, piemēram, ar Google Drive sadaļā pieejamo anketas tipa publikācijas palīdzību, vienā no atbilžu variantiem ietverot iespēju sekotājiem atzīmēt, kuru no jūsu uzņēmuma precēm vai pakalpojumiem viņi līdz šim ir iegādājušies.

4. Atslēgvārdu birkas jeb hashtags priekšrocības

Atslēgvārdu birkas ir vārds vai frāze (bez atstarpēm), kas sākas ar simbolu „#”. 

Piemēram, „#VeģetāriešuSalāti”. Pareizi pielietojot šo funkciju, jūs variet panākt ievērojami labāku atsaucību no cilvēkiem, kuriem šī tēma interesē. Rezultātā publikācijai tiek pievērsta lielāka uzmanība, un tā kļūst arvien populārāka. Pilnīgs apraksts - šeit.

5. Google+ Local jeb Lokālās lapas

saite uz attēlu

Google+ Local ir bezmaksas pakalpojums, kas cilvēkiem sniedz iespēju atrast uzņēmumu balstoties uz tā atrašanās vietu. 

Atsaucoties uz Google pētījumiem, 20% no visiem meklējumiem ir lokāla rakstura. 40% no visiem meklējumiem mobilajās ierīcēs ir lokāla rakstura. Apvienojot šos datus ar faktu, ka pārliecinoši lielākā daļa no visām tīmeklī meklētām precēm un pakalpojumiem tiek meklētas lokāli (priekšroku dodot zīmoliem vietējā tirgū), top skaidrs, kādēļ Lokālās lapas kļūst par mazo uzņēmumu neatņemamu interneta mārketinga sastāvdaļu.

Ieguvumi uzņēmumam izveidojot Lokālo lapu:

1) piesaistīt uzmanību pilsētas kartē
2) monitorēt viedokli par to, ko cilvēki domā un, kā novērtē jūsu preces / pakalpojumus
3) izcelties konkurentu vidū ar atzinīgākiem novērtējumiem (konkurentu reitingā)
4) uzlabot SEO rādītājus mājas lapai Google meklētāja rezultātu lapās

Interneta lietotājs ar katru dienu kļūst arvien mobilāks pārlūkojot nepieciešamo informāciju savās mobilās ierīcēs. Google+ Lokālo lapu izmantošana īpaši ieteicama maziem un vidējiem uzņēmumiem lielas konkurences apstākļos, kas savus pakalpojumus vai produkciju piedāvā publiski plaši pieejamās vietās. Šis ir veids, kā interesenti (neaizmirsīsim arī par tūristiem), var atrast un operatīvi novērtēt, piemēram, restorānu, lai personīgi to apmeklētu, iespējams, jau savlaicīgi rezervējot galdiņu.

3 veidi, kā cilvēki atrod Lokālo lapu:

1) meklējot saistīto informāciju Google meklētājā
2) meklējot saistīto informāciju Google Maps aplikācijā
3) meklējot saistīto informāciju Google+

6. CTA (call to action) automatizācija

Interneta mārketingā skaidri izteikts call to action jeb vēlamās darbības pozicionēšana ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē CTR (click through rate). 

Šajā gadījumā runa ir par galvenās vēlamās darbības taustiņa nosaukumu publikācijas saturā. Taustiņu nospiežot, jūsu publikācijas lasītājs var veikt pirkumu, nobalsot jūsu izveidotā aptaujā, pieteikties jūsu rīkotam pasākumam u.tml. Google+ jūs variet izvēlēties no vairāk nekā 100 dažādiem bez maksas pieejamiem call to action, kurus izmantot augstāk minētajos nolūkos. Pilnīgs apraksts - šeit.

7. Hangouts jeb Tusiņi

Tā ir iespēja interaktīvi pasniegt informāciju un to apspriest tiešajā ēterā vienlaicīgi visam jūsu sekotāju lokam. Ne visi šī instrumenta priekšrocības pamanīs uzreiz. Salīdzinot to, piemēram, ar ierastām vebināru lietojumprogrammām, galvenais faktors, kas spēlē par labu Google+ Hangouts, ir tas, ka jebkurš lietotājs, kurš izmanto šo rīku, ir autorizējies ar savu kontu, kas nozīmē, ka informācijas apmaiņā neviena no pusēm nav anonīma.

Hangouts ļaus uzņēmumiem nokļūt ciešākā kontaktā ar savu klientu vai sekotāju. Jūs variet rādīt pamācības jūsu preču pareizai izmantošanai, apmācīt vai konsultēt jūsu uzņēmuma jaunos darbiniekus, kas atrodas dažādu pilsētu filiālēs, prezentēt reklāmas kampaņas vai izdomāt kādu citu veidu, kā ieinteresēt savu mērķauditoriju unikālā, nekur citur nesastopamā veidā. Pilnīgs apraksts - šeit.

Pagaidām liela daļa no dažādu uzņēmumu klientiem vēl nav regulāri Google+ lietotāji, taču visi viņi Google meklētāju izmanto ikdienā, tā kā vistuvākajā laikā tiek gaidīts Google+ popularitātes uzplaukuma periods. Nepalaidiet to gar degunu!

Google+ sķiet pievilcīgs? Ar ko sākt?

a) Izstrādājiet uzņēmuma Google+ konta darbības stratēģiju;

b) Sadaliet plānu pa soļiem;

c) Īstenojiet plānu un analizējiet rezultātus.

 

Kā ievadīt profila informāciju?

  • Ievadiet aicinošu sava uzņēmuma saukli, koncentrētu informāciju par uzņēmuma darbības virzieniem. Svarīgi ir neatstāt novārtā lokālās sadaļas informācijas laukus. Šī sadaļa jūsu uzņēmumam var nospēlēt nozīmīgu lomu, tā kā pateicoties tai, jūs varēs atrast attiecīgās pilsētas kartē; 
  • Ievadiet informāciju par citām vietnēm internetā (tai skaitā par savu blogu, saistītiem uzņēmumiem, sadarbības partneriem u.tml.), kur tiek aktīvi pārstāvēts jūsu uzņēmums; 
  • Pievienojiet +1 ikonu savas mājas lapas saturam. Tas ļaus jūsu lapas apmeklētājiem ieteikt jūsu lapas Google+. Nebaidieties eksperimentēt ar ikonas izvietojumu un izmēriem – no tā atkarīgs, vai un cik bieži apmeklētāji spēs to pamanīt. Tomēr galvenais nosacījums, kas stimulē cilvēkus ieteikt lapu sociālos tīklos, protams, ir un paliek tās kvalitatīvs, viegli uztverams saturs;
  • Skaidri jāapzinās, kuras no citu zīmolu lapām (konkurenti) būs saistošas jums ilgtermiņā. Tiklīdz kāds no zīmoliem pievieno jūsu uzņēmumu saviem lokiem, neaizmirstiet to pievienot arī savējiem; 
  • Popularizējiet jūsu jaunizveidoto Google+ kontu no citiem saviem sociālo tīklu profiliem;
  • Sagrupējiet savus lokus (kolēģi, biznesa partneri, klienti u.tml.) un gūstiet maksimālu atdevi no Google+, lai katrs no jūsu lokiem saņemtu nepieciešamo informāciju īstajā laikā;
     
  • Esiet oriģinālāki un izteiksmīgāki par konkurentiem! Jums ir dota pilnīga rīcības brīvība! Iesaistieties aktīvās diskusijās citu uzņēmumu un privātpersonu lapās, dalieties ar pieredzi, palīdztiet cilvēkiem saprast, ar ko atšķiraties no sev līdzīgiem tirgus spēlētājiem! Esiet tādi, kādus jūs vēlas redzēt jūsu klienti!

saite uz attēlu

Ir jāapzinās, ka Google+ ir un visticamāk arī paliks lielāks izaicinājums uzņēmuma mārketinga speciālistam nekā, piemēram, Facebook vai Linkedin, kuri ir atdalīti no kopējās interneta informācijas telpas. Ja pareizi izspēlēsiet savas kārtis Google+, jūsu uzņēmuma mājas lapa ilgtermiņā piedzīvos ievērojamu lēcienu mērķauditorijas apmeklējuma skaita ziņā.

Komentāri

Autorizējieties, lai komentētu

Uzdot jautājumu

Paldies par jautājumu!

Mēs drīz atbildēsim.

Pieprasīt konsultāciju

Paldies par jautājumu!

Mēs drīz atbildēsim.